Aspirina naturală

Într-un post pe blogul său, Liviu Gheorghe promovează câteva alternative la faimoasa aspirină.

El, în încercarea de a promova un alt stil de viaţă şi probabil magazinul propriu de „produse naturiste”, comite cateva erori de argumentaţie. Să vedem ce spune el acolo:

Aceste neajunsuri cu adevărat grave ale aspirinei i-au făcut pe cercetători să îşi orienteze atenţia spre sursele naturale de aspirină. Astfel s-a ajuns la punctul din care s-a plecat în urmă cu 200 de ani.
….
– Inhibă acţiunea antimicrobiană a leucocitelor (principalele celule ale sistemului imunitar), ceea ce are consecinţe negative asupra organismului uman, împiedicând astfel unele procese imunologice. Inhibă producţia de anticorpi (factori sanguini specifici de apărare imunologică), de unde rezultă o rezistenţă mult mai slabă în faţa unor boli infecţioase cum ar fi gripa, de exemplu (contrar credinţei populare că aspirina ajută la vindecarea gripei). Este important de ştiut însă că acest efect este specific numai aspirinei sintetice, nu şi salicilaţilor aflaţi în stare naturală în plante!
….
1. Evitaţi auto-medicaţia. Atunci când vă hotărâţi să faceţi un tratament cu aspirină sau cu medicamente care ar putea conţine această substanţă, consultaţi mai întâi medicul pentru a evita astfel intoxicarea cu acest produs, care în cantităţi mari este extrem de periculos.
….
4. Nu faceţi tratamente îndelungate cu aspirină de sinteză, deoarece efectele secundare nocive vor fi mai mari decât cele benefice. Preferaţi mai bine o sursă naturală. Pentru prevenirea infarctului, de exemplu, înlocuiţi cele 500 mg de aspirină cu coajă de salcie sau muguri de plop.

1. Apelul la natură; Cu alte cuvinte, daca e naturală este bună, sau nu are efectele nocive întâlnite la substanţa de sinteză. Ce ne facem însă cu faptul ca nu putem controla ce alte substanţe mai conţin inlocuitorii naturali? Stim cu siguranţă că salcia nu a trait pe malul unei ape infestate cu diverse deversări? Ştim oare ce gaze şi fum a respirat plopul acela înainte de a ajunge in gura noastră? Aspirina de sinteza este fabrica intr-un mediu controlat strict, ceea ce nu se poate spune despre surogatele naturale. Oare gargara lui Gheorghe pe internet este suficientă pentru a ne păzi de intoxicaţia cu metale grele?

2. Apelul la autoritate; În primul paragraf citat, Gheorghe ne strecoară, deloc subtil, sugestia că până şi cercetătorii işi orienteză atenţia către sursele naturale. Ce esueaza autorul sa ne comunice este cine sunt acei cercetatori şi unde si-au publicatii studiile. Pe tema asta i-am trimis un comentariu pe blog, comentariu care, evident, a fost şters.

3. Dubla masura; În penultimul paragraf citat, domnul Gheorghe ne face o recomandare de bun simţ: evitaţi auto-medicaţia. Se pare însa ca memoria nu-l prea ajută, pentru ca întregul articol este o apologie a auto-medicaţiei. Sau dacă e vorba de substanţe de provenienţă naturală necontrolată această recomandare nu se aplică? M-am gandit că, poate, domnul Gheorghe a studiat temeinic efectele acidului salicilic şi studiul său şi datele testelor sunt disponibile, asa ca am aruncat o privire pe pagina despre domnia sa. Iată ce scrie cu mânuţa lui:

Prezentare Liviu Gheorghe este absolvent al facultății Automatică în cadrul Institutului Politehnic București, secția calculatoare, promoția 1986. Primele experiențe spirituale legate de expansiunea conștiinței le-a avut la 16 ani studiind învățătura creștină și apoi budhismul.
….
În anul 2007 elaborează lucrarea ”Principii și direcții în vindecarea naturală” un veritabil compendiu de medicină naturistă împreună cu Veronica Godeanu. ”Este o lucrare vastă care reunește o bună parte din modalitățile folosite de mine în procesul rearmonizării ființei prin metode naturale.

Pe scurt, domnul inginer de automatică scrie carţi de tratamente naturiste. Nu tu studii, nu tu date. Şi dacă şi subiectul tratamentelor a fost studiat tot atat de temeinic precum Buddhismul….. poate ar trebui sesizată protecţia consumatorului.

PS Domnul Gheorghe, în caz ca nu aţi inteles de ce am dubii că aţi studiat ceva cu seriozitate, vedeţi că Buddha se scrie cu „ddh”. Nu intru în detalii etimologice, somn usor!

Reclame
  1. Offlineblg
    18 august 2010 la 12:00 pm

    Pai daca niste calugari isi dau cu parerea despre RFID-uri ce noi ingineri nu avem voie sa ne dam cu pararea despre frectiile la cur cu frunze de urzica?

  2. 18 august 2010 la 9:37 pm

    Ba da, cum să nu. Dar să nu te aştepţi că vei fi primit cu braţele deschise in lipsa datelor. Problema nu este una de autoritate (btw. nu există aşaceva), sau de drepturi, ci una de date brute. Eu în pagina de „about” a lui Gheorghe am căutat cifre si protocoale de studiu nu diplome.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: