Prima pagină > Religie > Venerarea crucii

Venerarea crucii

Crucea este simbolul cel mai proeminent al religiei creştine. Cea mai mare parte din cultele creştine de astăzi au o veneraţie deosebită pentru el. Se regăseşte pretutindeni. Iconografia a fost asfel adaptată încât până şi cele mai banale obiecte au capatat formă de cruce.  De exemplu, în imaginea alăturată, suliţa sfântului Gheorghe a fost transformată, în mod total lipsit de pragmatism, într-o cruce. Exemplele în această direcţie pot continua la nesfârşit.

Nu mulţi sunt însă cei ce ştiu că adoptarea crucii ca simbol central îşi are rădăcinile în religiile „păgâne” pe care creştinii timpurii le-au întâlnit în vest.

Se spune că Isus a fost biciuit încoronat cu o coroană de spini şi în final bătut în cuie pe cruce. Din această perspectivă crucea este un instrument de tortură şi execuţie. Oare nu-şi merită şi ciocanul biciul şi spinii locurile lor in iconografia şi pe postamentul adoraţiei creştine?

În această religie masochistă (e de notorietate apetenţa creştinilor pentru autoflagelare) instrumentele alăturate sunt neglijate şi asta nu poate avea decât efecte nefaste asupra creşterii spirituale a creştinului. Propun introducerea acestor obiecte şi a gestului ciocanului sau cuiului,  de urgenţă în arsenalul bunului creştin.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. 27 august 2010 la 7:52 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: